Dieta po zawale i stentach

dieta po zawale

Nieprawidłowa dieta i nadwaga lub otyłość, a szczególnie otyłość brzuszna, która jest uznawana za najbardziej groźną, to jedne z czynników mających niebagatelny wpływ na rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego też tak duże znaczenie w prewencji chorób układu krążenia i po przebytym zawale czy założeniu stentów ma odpowiednio skomponowana dieta. Jak powinna wyglądać dieta dla zawałowców? Jakie są produkty wskazane i niewskazane po zawale mięśnia sercowego? Na te i inne nurtujące każdego zawałowca, a także jego najbliższych, pytania odpowiem w moim artykule. Co ważne, omówię w nim nie tylko co jeść, ale też jak jeść, bo to temu warto przyjrzeć się w pierwszej kolejności.

Jak powinna wyglądać dieta dla zawałowców?

Znaczenie diety kardiologicznej

Rola diety kardiologicznej w zapobieganiu zawałowi serca jest nie do przecenienia. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że ogromne znaczenie ma już samo podejście do tego swego rodzaju wyzwania. Sporo osób traktuje dietę, i to nie tylko zresztą dietę kardiologiczną, ale w zasadzie każdą,  jak przykry obowiązak. Ba, wręcz jak karę! I to karę, którą należy przecierpieć z zaciśniętymi zębami przez jakiś czas po powrocie ze szpitala, by potem z nieopisaną ulgą i poczuciem dobrze „odhaczonego” zadania powrócić do dawnych nawyków żywieniowych.

Niestety tak to nie wygląda. A przynajmniej – nie powinno, o ile zależy Wam na tym, by Wasze naczynia krwionośne były w dobrej kondycji, a widmo kolejnego zawału serca zostało możliwie jak najbardziej od Was oddalone. Zawsze powtarzam moim pacjentom, że dieta po zawale nie jest karą. Jest szansą,  wyjątkowo skuteczną metodą leczenia choroby wieńcowej i sposobem na zmniejszenie ryzyka zawału. I tak też należy ją postrzegać: jako szansę, a nie karę. Więcej na ten temat mówię w jednym z odcinków mojego kursu  „Życie po zawale, życie ze stentem”.

Żywienie po zawale – sposób odżywiania dla zawałowców

Nim zajmę się tym, jak powinna być skomponowana dieta po zawale lub zabiegu stentowania, chcę zachęcić Was do przyjrzenia się nie temu, co dokładnie jecie czy jedliście do tej pory, ale jak to robicie. Mam tu przede wszystkim na myśli kwestię regularności posiłków, która przez wielu jest całkowicie lekceważona czy też problem z podjadaniem pomiędzy nimi. To najczęstsze błędy, które popełnia wielu spośród Was. Dlaczego regularność posiłków jest tak ważna? Jak rozplanować poszczególne z nich w ciągu dnia? O tym szerzej mówię w swoim kursie. Zapoznanie się z nim pomoże Wam i Waszym bliskim spojrzeć na zagadnienie diety po zawale serca w zupełnie inny sposób.

Najważniejsze zasady po zawale

Najważniejsze zasady diety po zawale serca

Jak już wspomniałem wcześniej, dieta po zawale pełni jedną z kluczowych ról w profilaktyce kolejnych incydentów w przyszłości. Przez pierwszą dobę po przebytym zawale lub zabiegu stentowania zalecam stosowanie diety płynnej. W ciągu kolejnych dni polecana przeze mnie jest dieta lekkostrawna i ubogoenergetyczna. Nie powinniście sięgać wtedy po potrawy ciężkostrawne czy wzdymające (np. nasiona roślin strączkowych). W tym okresie należy również możliwie jak najbardziej ograniczyć spożycie soli oraz tłuszczu.

Niskocholesterolowa dieta, ze sporym ograniczeniem podaży tłuszczów nasyconych, zdecydowanie wspomaga szybki powrót do zdrowia i przyczynia się do niedopuszczenia do kolejnego zawału serca w bliższej lub dalszej przyszłości. Jeśli macie nadwagę lub otyłość, trzeba zdecydować się na ujemny dzienny bilans kaloryczny, dzięki któremu uda Wam się uzyskać prawidłową masę ciała. Ważną rolę w diecie po zawale pełnią warzywa. Osobiście, co często podkreślam, jestem zwolennikiem diety opartej na roślinności. Nie oznacza to oczywiście, że nie wolno jeść mięsa, warto tylko szukać produktów, które są jak najmniej przetworzone. Przykładowo wysoko przetworzone czerwone mięso jest czynnikiem ryzyka m.in. właśnie chorób serca.

Co jeść po zawale serca?

Jadłospis powinien być oparty o takie elementy jak:

  • produkty pełnoziarniste (ciemny makaron, pieczywo razowe, płatki zbożowe, gruboziarniste kasze);
  • bogate w tłuszcze ryby morskie (np. śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki, śledź);
  • niektóre rodzaje mięs (kurczak, indyk, dziczyzna, królik, cielęcina);
  • zupy warzywne;
  • chudy nabiał (jogurt naturalny, maślanka, kefir, chudy twaróg, chude mleko);

 

Czego nie jeść po zawale?

Po przebytym zawale serca przeciwskazane są:

  • tłuste dania;
  • potrawy smażone, szczególnie w głębokim tłuszczu (zamiast nich wybierz dania gotowane w wodzie lub na parze);
  • napoje słodzone
  • dania zawierające wysoki poziom cukrów prostych;
  • tłuszcze zwierzęce (w ich miejsce polecam wybrać oleje roślinne);
  • słone przekąski;
  • alkohol w nadmiernych ilościach
  • dania fast-food;
  • białe pieczywo (zamiast niego warto sięgnąć po pieczywo razowe).

Dieta po zawale – najważniejsze zalecenia

Posiłki przeznaczone dla osoby po zawale powinny być bogate w białko, dzięki któremu organizm będzie mógł się zregenerować. Produkty zawierające dobrze przyswajalne białko to np. mięso drobiowe i chudy nabiał. Wybieraj kasze gruboziarniste i ciemne pieczywo. Zaletą pełnoziarnistych produktów zbożowych jest m.in. to, że cukry w nich zawarte wolniej wchłaniają się do organizmu, o jest zbawienne dla serca. Możecie też zupełnie oduczyć się jedzenia pieczywa lub mocno ograniczyć jego spożywanie. W kursie podam Wam prosty sposób na to, co dodawać zamiast pieczywa np. do śniadania. Jak już podkreślałem, stałym elementem diety powinny być warzywa. Jeśli chodzi o ryby morskie to należy do tego pochodzić z rozwagą. Czym się kierować przy wyborze ryb? O tym również mówię w kursie „Życie po zawale, życie ze stentem”. Zarówno ryby, jak i mięso pieczcie bez użycia oleju w piekarniku, gotujcie bądź duście na parze.

Dlaczego warto jeść ryby?

Na dobre pożegnajcie się natomiast z tłustymi potrawami. Unikajcie zatem np. tłustego nabiału, masła, słoniny, smalcu czy tłustych wędlin. Na Waszym talerzu nie ma również miejsca na tłuste mięsa. Zrezygnujcie także z pszennego pieczywa czy też słonych przekąsek. Niewskazane są też wyroby cukiernicze. Sporo osób zastanawia się czy można jeść banany po zawale. Słodkie owoce, a do nich zaliczają się właśnie m.in. banany, a także np. winogrona, nie są polecane właśnie z uwagi na wysoką zawartość cukrów. Ograniczcie też spożycie alkoholu. Nie zapomnijcie o tym, by unikać soli (sporo jest jej np. w przyprawach, kostki bulionowe zastąpcie zatem naturalnymi ziołami).

Inne artykuły o tej tematyce:

Komentarze

Komentarze

Unikalny kurs „Życie po zawale, życie ze stentem” to kompleksowa i praktyczna wiedza dla pacjentów oraz ich bliskich. Program porusza wiele aspektów związanych z chorobą wieńcową oraz bazuje na doświadczeniu tysięcy chorych osób.

Kontakt